Žitný kváskový chléb

20 porcí
120 min.
12x

Suroviny

  • 700 g celozrnné žitné mouky
  • dvě lžíce žitného kvásku
  • 660 ml filtrované vody
  • mořská sůl
  • chlebové koření
  • neloupaný seznam
  • máslo

Postup:

  1. Promícháme v míse 350 g celozrnné žitné mouky, 2 lžíce žitného kvásku a 460 ml filtrované vody
  2. Přikryjeme utěrkou a necháme kvasit 12 hodin.
  3. Poté odebereme kvásek na další pečení.
  4. Do zbytku těsta přimícháme 350 g celozrnné žitné mouky, 200 ml filtrované vody, 2 lžičky mořské soli a 1 lžíci chlebového koření.
  5. Formu vymažeme máslem a vysypeme sezamem, překulíme do ní těsto, urovnáme a necháme další 12 hodin kvasit pod utěrkou.
  6. Následně pečeme 10 minut na 250 stupňů, poté troubu snížíme na 200 stupňů a pečeme dalších 40 minut.
  7. Nakonec vyklopíme z formy a dopékáme 10 min, aby byl křupavý. 

Vyzkoušejte také

Využíváme soubory cookies!
Aby náš web fungoval přesně tak, jak má, využíváme soubory cookies, které zpracováváme podle zásad ochrany osobních údajů. Další informace o využití cookies souborů naleznete zde.